FAG på Den Rytmiske

Scroll ned for faginfo

LINJER

Linjen er der hvor du bruger mest tid i undervisningen. 
I Videoerne fortæller elever hvordan det er.

Bandlinien tilbyder instrumentalister og sangere undervisning i sammenspil/sangskrivning med lærere, der alle er aktive på live-musik scenen. Du kan enten ønske at være på et hold, som har vægten på sangskrivning og komposition eller ønske at være på et hold, hvor man tager udgangspunkt i cover numre. Begge steder er vægten lagt på at arbejde kreativt og skabende med musik. 

Vi arbejder med dine og bandets kompetencer og møder jer med udfordringer på jeres potentialer. Vi arbejder også med bandets dynamik og udtryk, samt bandlyd, time, kor, rytmegruppe, aflytning og improvisation. Vi har fokus på det sociale og den udfordring, det kan være at udvikle et fællesskab. At lytte til hinanden er på flere planer en forudsætning for at skabe en god stemning, så musikken kan gro. 

På Bandlinjen er der derudover Instrument/Vocal workshops samt soloundervisning, så du kan udvikle dit spil eller din sang. Her har du bl.a. mulighed for at arbejde med repertoiret på holdet. Sammenspil på Bandlinjen kulminerer med en afslutningskoncert. 

Efter forløbet på Bandlinjen blander vi skolens linjer og forbereder os i 3 uger til en uges turné. På tværs af linjerne opbygger I et repertoire, så DRH kan rejse ud i landet og spille DK tyndt. Her møder du turnélivet i alle facetter, og det er ikke kedeligt! 


SP-Elektronisk komposition er et specielt fokus på Sangskrivning & produktion for dig, som er fokuseret på arbejdet med computeren til musik og/eller lyddesign. Vi tager specialister ind til jer - for skolens faste lærere kan en del - men vi kender nogen lever i den verden.


Elektronisk Musik (EM) er for dig der ikke kan holde nallerne væk fra filteret på en synthesizer og elsker at grave samples frem fra vindens susen til køllens møde med stortrommens skind. Du vil blive taget med på en rejse gennem den elektroniske musiks afkroge og lære at forstå hvorfor nutidens produktioner lyder som de lyder. Du kommer til at lære Ableton Live at kende fra bunden. Programmet som er de fleste elektroniske musikers go-to værktøjskasse, hvadenten det handler om sounddesign, produktion eller live performance. Du vil  møde et stærkt hold af professionelle musikere i lærerteamet og efter behov hiver vi folk ind udefra, så du bliver den elektroniske musiker både med laptoppen på knæene og på scenen du gerne vil være.
Videoen er ikke opdateret - men viser lidt af det du kommer til at arbejde med.

SP-Elektronisk komposition er et specielt fokus på Sangskrivning & produktion for dig, som er fokuseret på arbejdet med computeren til musik og/eller lyddesign. Vi tager specialister ind til jer - for skolens faste lærere kan en del - men vi kender nogen lever i den verden.


Sangskrivning & Produktion (SP) er for dig som ønsker at blive bedre til at skrive og producere sange. Du vil i løbet af opholdet få mulighed for at sætte dit fokus så du arbejder ekstra meget med sangskrivning, lyrik og komposition, avancerede produktionsaspekter og nørde ekstra med programmer Logic Pro og Abeleton, lydstudiearbejde, PA, eller med elektronisk musik. 
 Du får inspiration og masser af feedback. Vi bruger hinanden, skolens mange bands, og inviterer andre professionelle musikere der måske har en anden "vinkel". Der er mulighed for at sætte forskelligt fokus gennemtilvalg og specialisering.
Music Management er for dig der brænder for at skabe rammer for din eller andres ideer og musik. Der er rigtig meget fokus på udvikling og afvikling af projekter. Du vil få en central rolle i et eller flere store projekter, dine egne, DRH-projekter og Yellow House Collective projekter. Vi har tilknyttet en del branchefolk for at give dig inspiration og viden. Det kunne være folk som Mai Øvlisen - Head of communications på Distortion, Esben Marcher - leder Dansk Live, Sidsel Nørgaard - projektleder på Sony Danmark & censor på konservatoriet, studerende fra RMC-MM, pladeselskabsejere, DMF-jurister og mange andre. Du får teori og praksis på event- og projektstyring, udvikling af artistidentitet, videoproduktion, brug af sociale medier, og meget mere. Der vil være forberedelse til faget, og du vil skulle regne med at det og projekterne kommer til at tage en del af din fritid. ---> Læs meget mere her

Lydproduktion er til dig der brænder for at mestre den tekniske side af musikproduktion i lydstudiet og til live koncerter - i stor skala. 
Vi arbejder i skolens store lydstudier. Her lærer du at indspille, mixe og lave mastering af musikprojekterne. Du kommer til at arbejde i Protools og andre DAWs, men også med “klassisk” lydteknik - med analog mixerpult og 24-spors båndoptager. I den kreative rolle som musikproducent kommer du til at lede processen, når de mange bands og sangskrivere løbende arbejder i studiet. Det kan også være dine egne projekter du arbejder med. På Lydproduktion får du også undervisning i PA-livelyd, så du kan producere lyden ved koncerter på skolen og på turné. 
Undervisningen på Lydproduktion er tilrettelagt med fokus på at praktisere, men du vil også komme til at beskæftige dig med vigtige teoretiske emner, fx. mikrofonteknik, brugen af outboard, mixerpultens opbygning, akustik og spektralgehør.

NYE LINJER

Starter i efteråret 2020 og er for dig der gerne vil udvikle dig som artist inden for Urban-genren - læs mere 

Er for dig der gerne vil bruge din krop som instrument og arbejde sammen med musikere om koncerter, performanceart og events - læs mere

RESTEN AF SKEMAET

FÆRDIGHEDSFAG 
For at støtte op om dit hovedfag, eller give noget kontrast, kan du vælge et færdighedsfag. Det er fag som kan give dig en skarpere faglig profil og give dig nogle værktøjer som du mangler. 
VALGFAG TIL KROP OG HOVED 
Du skal vælge to valgfag – et til dit hoved, og et til din krop… Begge fag vil udvikle dig sammen med andre udfra devisen om at vi skal udvikle både kroppen og hovedet ligemeget hvad vi ellers vil og drømmer om. 
FÆLLESFAG 
Også i det helt store fællesskab skal vi udvikle os. Vi skal spille sammen, synge sammen i kor, have debatter og oplæg – sammen.
TURNÉ OG ANDRE SPECIALUGER 
Dit semester vil være præget af en vekslen mellem “almindelige” uger med rimeligt fast skema, og specialuger, hvor vi sætter et fokus. For eksempel: Vi tager alle sammen på turne. Ugerne op til er derfor præget af tur-fokus – vi skal være klar! Når vi kommer hjem går man i studiet med de bedste numre – og laver LIVE-indspilninger af resten. I slutningen af semesteret har vi normalt nogle projekteruger, hvor du kan fokusere hårdt på dine egne projekter, og at få inspiration gennem selvvalgte workshops mv. Derudover har vi et par uger som har fokus på fælles oplevelser. Hvilke oplevelser ? – det snakker vi om. 
HVERT SEMESTER ER FORSKELLIGT 
Nedenfor nogle eksempler på fag der kan blive udbudt, men der kan også komme andre, ligesom det ikke er alle fagene der er hvert semester.   
  
Lyrik 
Du kommer til at arbejde fokuseret med tekster til sang og digt. 
Vi leger med sproglige udtryk overfor omverdenen i form af sangtekster, digte, rap, samt sproglig kreativitet og dens metoder.

Musikalsk kuffert

"Fyld værktøjskassen op" så du er klar til MGK eller konservatoriet i forhold til nodelæsning, hørelære, brugsklaver, musikteori osv. Du kommer til at udvikle dig musikalsk gennem fx. rotation, og får værktøjer til improvisation og bandledelse.  Studieworkshop 
Der er fokus på de produktionsmetoder der anvendes i moderne musik-indspilning. Bifaget vil give et godt indblik i processerne omkring arbejdet i lydstudiet, f.eks indspilning, overdub og mixdown - men der vil også blive lagt vægt på at afdække feltet omkring kommunikation og ”studie-psykologi”. Vi arbejder mest i de store studier.

Mennesket i musikken 
Hvis du har lyst til selvudvikling med musikken i centrum, er dette faget for dig. Vi arbejder med coachingteknikker, og fordyber os i mødet mellem mennesker i musik som medium. 

Sangskrivning 
Kan du lide at komponere musik, eller har du lyst til at komme i gang med det? Så er dette bifagfag noget for dig.
Du behøver ikke være guddommeligt inspireret kunstner for at lave god musik. Der er en del håndværk i det - så med det i "håndtasken" kan du skrue en god sang sammen. Det kommer du til!

Visuals
Som musiker vil du især I starten skulle lave det meste selv – eller lidt sjovere; med dine venner. 
En hel del af det vil være rettet mod det at skabe et visuelt udtryk - billeder, video, sceneudtryk, og grafisk identitet - både til SoMe og tryk.
Vi vil arbejde både kunstnerisk og praktisk/kommercielt med at lave visuelt udtryk. 
Hvis der er interesse vil også også kunne arbejde med stagedesign, scenelys, og andet audiovisuelt udtryk.


Andre færdigheds - og valgfag

Du kan vælge et valgfag til at supplere dit ellers ret stramme skema. Nedenfor et par af de fag vi normalt har på programmet, men det kan variere lidt fra semester til semester. 

Sport og leg

Efter en lang uge med masser af musik og arbejde inde, er det godt at røre sig.

Vi leger og dyrker sport på en lidt anden måde - de ting du kender får lidt andre regler så alle er mere på lige fod - og det bliver anderledes. 
Vi finder også i fællesskab sportsgrene vi ikke har prøvet før - og tager ud og prøver dem. Det kan være fægtning, kajak, bounderball, goalball, klatring, parcour....

Produktion og liveafvikling af elektronisk musik 
Valgfaget vil tage udgangspunkt i Ableton Live. Vi har den store udgave, Ableton Pads og lærere som arbejder med programmet i deres eget virke. Du får en legeplads du nok ikke troede fandtes.
 
Music Management 
Er for dig der brænder for at skabe rammer for din eller andres ideer og musik. Der er rigtig meget fokus på udvikling og afvikling af projekter. Du vil få en central rolle i et eller flere store projekter, dine egne og DRH-projekter. Vi har tilknyttet en del branchefolk for at give dig inspiration og viden.  Du får teori og praksis på event- og projektstyring, udvikling af artistidentitet, videoproduktion, brug af sociale medier, og meget mere. Der vil være forberedelse til faget, og du vil skulle regne med at det og projekterne kommer til at tage en del af din fritid.      ---> Læs meget mere her
Sangens univers 
For dig som vil udvikle din sang i en glad, tryg og seriøs atmosfære. Du bliver stærkere som sanger gennem  arbejde med Sangteknik: vejrtrækning, støtte, klang, artikulation, dynamik, rytmik… 

Urban/Hip-Hop
Her er 360 grader rundt om hiphop kulturen og musikken. Vi arbejder i de små studier og laver beats, tekster og bruger en del tid til feed back.

Økologi
Hvordan bliver vi bæredygtige? Det er ikke nok (kun) at tænke over det, vi skal også handle på det. I Øko tænker vi - og vi bygger ting, ligesom generationer af højskoleelever før har gjort det på DRH. Der er bygget et halmballehus, en sauna, bålhus, en fællesplads - "verdens navle" (se billede), og en masse andet.

Kunst
Værkstedsorienteret fag med udgangspunkt i moderne kunst og samtidskunst. Faget rummer både teori og praksis, og du vil blive introduceret til forskellige genrer, medier og metoder, der vil danne grundlag for praktiske eksperimenter og arbejde med egne værker og projekter.
 
Praktisk Improvisation
Få den teoretiske del af musikken over på dine instrumenter. Du kommer til at  spille en masse og udvikle dit øre og dit musikalske vokabularium. 

HILIFE
Der danses, synges og spilles musik fra vestafrika sammen med Ebenezer som oprindeligt er fra Ghana.  Vi har mange afrikanske trommer og du kommer til at lære både dem og en afrikansk rytmefornemmelse og musikalsk tilgang at kende.

Flightcase bygning
Lav dine egne flightcases til "whatever" Selvom du ikke tror du er den store håndværker, så skal Keld Pedel nok hjælpe dig til at få noget der virker. Han garanterer dine cases bliver bedre, end det du kan købe.

Mindful Move
Mød dig selv og andre gennem bevægelse. Du vil komme helt ned i din krop, få ro på, og blive udfordret i trygge rammer. Vi laver yoga og leger med kropslig kommunikation, bevæger bindevævet og lærer vores nervesystem at kende. Og vi udforsker forbindelsen mellem bevægelse og musik


FÆLLESFAG

Højskolen giver dig heldigvis meget mere end super musikundervisning. Vi ønsker at du udvikler dig personligt - vi tror på du så bliver en bedre musiker,  og får et bedre liv ;-)

KOR 
Vi synger alle i skolens kor. Det er fedt at synge sammen – også selvom man ikke synes man kan – det kan man! 

SAMMENSPIL PÅ TVÆRS 
Alle skal spille – sammen. Det betyder vi mødes og laver forskellige band-konstellationer – fra det helt store super-big-band, til små trioer. Men vi blander kortene så du bliver udfordret i de meget trygge rammer var laver sammen.

TEMA OG DEBAT

Vi ønsker at reflektere over forskellige ting sammen. Hvert semester har forskellige temaer.

Med udgangspunkt i et tema diskuterer vi livsvilkår og drømme.  Vi har f.eks arbejdet med:

  • Bæredygtighed lokalt og globalt. 
  • Kommunikation.
  • Sambakultur i Brasilien:Vi tager alle sammen til karneval, og laver derfor et act med sang, dans og samba. Derudover oplæg og diskussion om kulturen, religion(en) osv.
  • Ud og hjem: Et projekt hvor vi tog ud til lokale personligheder, fik deres historie og lavede en sang til dem som blev opført hvor de var - på tanken, på skolen, brandstationen... - og til en koncert på skolen. 


FÆLLESSAMLING OG UGEAFSLUTNING

Hver morgen mødes vi til en højskolesang, beskeder og en præsentation. Både personalet og eleverne får en morgensamling, hvor de kan fortælle sig selv og/eller noget de brænder for. På den måde lærer vi hinanden bedre at kende.
Hver fredag samler vi ugen op, og kigger på den næste. Ofte er der også oplæg fra en foredragsholder, en lærer eller en elev.

FOREDRAG OG KONCERTER

Mindst en gang om ugen har vi inviteret en foredragsholder eller et band. Du vil f.eks. kunne møde politikere, forskere, filosoffer og musikere der holder oplæg. Koncerterne er fordelt så du helt sikkert bliver underholdt af noget du kender og udfordret af noget du ikke kender.

downloads mv

Brochurer

lyst til at høre mere - kontakt os!

Du kan snakke med os - fx en lærer - eller vi kan lave en aftale om at mødes.